Kattenvoer

Ga naar je plaatselijke dierenwinkel of supermarkt en je zal worden geconfronteerd met een heel gangpad vol kattenvoer! Met zoveel verschillende soorten
en merken kan de keuze overweldigend zijn. Dus hoe weet je welk voer je je kat moet geven?

Een evenwichtig dieet

Net als mensen hebben katten een uitgebalanceerd dieet nodig met de juiste hoeveelheid van voedingsstoffen, dus is het het beste om je te houden aan de bekende merken voor huisdieren. Dat bevat namelijk alles wat katten nodig hebben om fit en gezond te blijven.

Katten hebben een hogere eiwitbehoefte dan veel andere zoogdieren en dus moeten ze meer vlees eten om aan deze behoeften te voldoen. Het is echter niet nodig om je kat volledig zelfgemaakt of vers voer te voeren, tenzij dit wordt aanbevolen door je dierenarts om medische redenen. Het is erg moeilijk om een goede balans van eiwitten, vitamines en mineralen te vinden. Een onevenwichtig dieet kan groei problemen veroorzaken en/of medische aandoeningen.
Als je je kat (compleet) kattenvoer geeft van een gerenommeerd merk, is het niet nodig om je kat een vitaminesupplement te geven tenzij dit geadviseerd wordt door je dierenarts.

Als je een kat hebt geadopteerd, is het verstandig om hetzelfde voer aan te houden dat ze gewend zijn. Een plotselinge verandering van voer kan maagklachten veroorzaken. Als je toch wilt veranderen van kattenvoer kun je het nieuwe voer langzaam introduceren door het te mengen met het oude voer gedurende een periode van een week of meer.

Vergeet niet dat je kat …

 • een carnivoor is en daarom zijn aminozuren moet hebben zoals taurine die alleen in vlees te vinden is, dus ze kunnen niet vegetarisch worden.
 • geen hondenvoer mag krijgen. De balans van ingrediënten is niet geschikt voor het spijsverteringsstelsel van katten en biedt niet alle voedingsstoffen die een kat nodig heeft.
 • houdt van eten, drinken en een toilet op verschillende plaatsen. Een kat kan het water vermijden omdat ze denken dat het besmet is met afval van hun prooi, dus zet het water niet in de buurt van een voerbak en verplaats de kattenbak niet in de buurt van zowel de voedsel- als de waterkommen
 • eet liever niet in de buurt van andere katten. Heb je meerdere katten in huis probeer dan de voerbakjes op verschillende plaatsen in het huis te zetten zodat de katten niet met elkaar gaan vechten.

Droog of nat voer?

Je kunt je kat nat of droog voer geven, of een combinatie van beide.

Nat voer

Deze zijn normaal gesproken verkrijgbaar in blikken of zakjes. Nat voedsel is zacht en er zijn veel verschillende smaken om uit te kiezen. Op deze manier kun je heel makkelijk uitproberen wat je kat het lekkerste vind. Of misschien is het wel een moeilijke eter.

Natvoer uit blik is belangrijk voer voor katten, als je kat slecht drinkt of gebitsproblemen heeft kun je beter natvoer geven dan kattenbrokken. Natvoer vinden katten enorm lekker om te eten. Daarnaast bevat het de nodige dierlijke eiwitten, die ervoor zorgen dat je kat sterk en gezond blijft.

Er zijn allerlei merken natvoer te verkrijgen, zoals Almo Nature, Gourmet en Joline. Hoeveel en welk natvoer je geeft aan je kat, hangt heel erg af van het kattenras, de leeftijd van je kat en de grootte van je kat. Natvoer is er in allerlei enorm lekkere smaken voor je geliefde kat. Denk bijvoorbeeld aan sardientjessmaak, of de smaak van kipdrumsticks. Zelfs apartere smaken als kreeft, zeewier/tonijn en kip/pompoen zijn verkrijgbaar in onze webshop. Als dat niet smullen is!

Droog voer

Deze kunnen voor veel eigenaren een praktische keuze zijn als ze de hele dag buitens huis zijn. Je kunt ze de hele dag laten liggen voor je kat om aan te knabbelen en kan goed zijn voor de tanden en het tandvlees. Probeer ook eens voedingsballen te gebruiken om het voer in te doen. Op deze manier heeft je kat meteen wat te doen tijdens het eten en kan de verveling tegen gaan. Als je kat echter een medische aandoening heeft waarbij er meer water gedronken moet worden, zoals urineproblemen, kan je dierenarts voorstellen om droog voer te vermijden en alleen nat voer te geven.

 1. Hoeveel voer moet ik mijn kat geven ?

  Dit is afhankelijk van het soort voedsel dat je je kat geeft, hun grootte, leeftijd en hun activiteitsniveau. Volg het advies op wat op de verpakking staat voor de dagelijkse hoeveelheid en controleer vervolgens periodiek het gewicht van je kat. Het is heel belangrijk om overvoeding te voorkomen. Als voorbeeld nemen we een kat van 4 kilo. Voor droogvoer heeft deze kat ongeveer 70 gram en voor natvoer 210 gram.

 2. Hoe vaak moet ik mijn kat eten geven ?

  Katten eten weinig en vaak. In het wild zou een kat zou gedurende de dag ongeveer 10-12 kleine maaltijden eten. Huiskatten geven vaak de voorkeur aan hetzelfde, hoewel het aantal maaltijden wordt beïnvloed door hun baasjes. Vers nat voer moet dagelijks minstens twee keer worden vervangen en droog voer minstens eenmaal per dag. Eenmaal gecastreerd hebben katten meestal minder energie nodig, dus overweeg om te besparen hun dagelijkse hoeveelheid voer.

Jachtgedrag

Hoewel je je kat voer geeft, zullen ze het nog steeds nodig vinden om jachtgedrag te vertonen. Katten hebben een gemeenschappelijke afkomst met de Afrikaanse wilde kat die vele uren actief doorbrengt om te jagen op zijn prooi. Dit jagen heeft frequente korte uitbarstingen van energie gevolgd door rustperioden. Deze jachtdrang wordt niet veroorzaakt door honger – omdat niet elke jacht succesvol is, het zou niet verstandig zijn om te wachten tot de honger toeslaat voordat de kat op zoek gaat naar een nieuwe prooi.

Elk deel van de jacht – het besluipen, bespringen, spelen en doden – geeft een feel-good hormoon vrij die endorfines worden genoemd. Het is belangrijk dat je kat nog steeds de kans krijgt om dit jachtgedrag te vertonen om ze zo mentaal gestimuleerd te houden. Katten die vrije toegang hebben tot het buitenleven zullen iedere keer dat ze buiten zijn bezig zijn met jagen – spelen met gevallenen bladeren of gras wat waait in de wind. Bemoedigend spelen met kattenspeelgoed is een geweldige uitlaatklep voor deze activiteit en zal je kat gelukkig houden en stress verminderen.

Drinken

Zorg ervoor dat je kat altijd vers water tot zijn of haar beschikbaar heeft:

 • Katten die een volledig droog dieet krijgen, hebben de neiging meer water te drinken
 • Natvoer bestaat voor 90 procent uit water, dus katten hebben minder nodig maar zorg dat er altijd genoeg is
 • Sommige katten drinken het liefst uit plassen of vijvers, dit is normaal
 • Als de drinkgewoonten van je kat veranderen en ze merkbaar meer of minder drinken, dit kan een vroege indicatie zijn van een medisch probleem, dus neem contact op met je dierenarts
 • Vermijd het geven van melk aan je kat – ongeveer een derde van de katten kan dat niet verdraag het en het kan leiden tot ziekte en diarree
 • Speciaal samengestelde melk voor katten is beschikbaar, maar dit moet alleen worden gegeven als een incidentele traktatie omdat het zeer veel calorieën bevat het mag nooit worden gegeven in plaats van water

Sommige katten hebben er baat bij om aangemoedigd te worden om meer te drinken, vooral die problemen hebben met de urinewegen, zoals cystitis of nierziekte. Dit moet worden besproken met je dierenarts.

Om katten aan te moedigen meer te drinken:

 • Vermijd plastic bakjes. Gebruik in plaats daarvan glas, keramiek of metaal. Katten zijn erg gevoelig voor smaak en plastic kan het water aantasten
 • Geef een grote, ondiepe waterkom met een groot oppervlak. Katten houden er niet van dat ze hun schaduw zien in het water en sommige zelfs niet als hun snorharen de zijkanten van de kom raken
 • plaats een extra bakje met water wat alleen de katten kunnen gebruiken op de wat hogere oppervlakken. Zorg er wel voor voor dat deze stevig staat, zodat ze niet kunnen omvallen
 • Maak gebruik van een waterfontein – katten geven vaak de voorkeur aan stromend water
 • Geef alleen gefilterd water – sommige katten zijn gevoelig voor chloor in het water
 • Zorg ervoor dat het waterbakje op een aanvaardbare plaats wordt geplaatst voor de kat. Katten moeten zonder obstakels naar het water kunnen. Ze moeten zich niet bedreigd voelen als ze objecten moeten passeren die ze als bedreigend ervaren, zoals andere katten of honden. Zorg voor meer dan één bakje op verschillende plaatsen door het hele huis en vermijd het plaatsing van een drinkbakje vlak naast hun eten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *